believe

 

 

HISTORIA MÖTER FRAMTID

Om det vi gör idag är historia imorgon, kan vi påverka vår framtida historia. Inte sant? 

Genomgående tema i Fjäder från en katt är nämligen kopplingen mellan historia och den nutid våra karaktärer befinner sig i, (vilket är vår framtid).

Det finns några exempel i boken som kan väcka ett par funderingar. 

Det hänvisas exempelvis till

”Vissa kall kostar”, suckade Niles. ”Galileo Galilei dömdes till livstids husarrest. För vad? För att sanningen kändes obekväm? Giordano Bruno brändes på bål … De l ’infinito, universo e mondi. Universum är oändligt, med oändligt många världar. Vår Bruno avrättades den 17 februari år 1600 på Campo dei Fiori i Rom. På grund av sin övertygelse. Han höll fast vid sina principer och lät sig inte brytas ner.”

 

Vilka principer och tankesprång finns idag – i vår värld som vi betraktar som gåtfulla och alltför märkliga? Det är alltid lättare att kritisera (och i vissa fall bränna andra…) än att ta till sig budskapet och låta nya tankar ge näring åt vår framtid.

 

En annan sak, är det så att Giordano Brunos fall till denna dag inte har omprövats än? Undrar bara.

 

Tänk en stund, människan har avrättat och bränt ganska mångas det enkla skälet att de tänkte utanför boxen eller helt enkelt för att de kallades för häxa. Hur många häxor har då inte bränts? Och detta efter en process utförd av ”tjänstemän” (där det till och med fanns en skolning i hur man förhör och processar mot häxor).

Grunna lite på det här med människan och vad vi genom historien har ”hittat på”. Vad är vi för slags art? Varför låter vi oss påverkas av dumskallar och budskap som framtiden kommer banna oss för?

 

Innerst inne vet vi vad som borde ske och hur vi borde vara mot varandra. Innerst inne har alla en gömd (eller glömd) kompass som borde visa oss riktningen.

I efterordet avslöjar sig John Garpike i sitt syfte och det har till del med ovanstående att göra. Vilken riktning ska vi ta vår art? Är troll rätt väg att gå på sociala medier och har vi ännu en gång kastat oss in i häxprocesser där vi istället för bål använder andra plattformar för att bränna andra.

Det här kräver sin eftertanke. För vi behöver mer altruism men också, faktiskt, en mer avslappnad hållning till varandra och världen. Avslappnad tänker någon och kanske invänder?

Ja, vad menas med att kunna luta sig tillbaka och inte låta sig drivas med av sina omedelbara känslor? Såvida det inte handlar om att utbrista ”Du är underbar!”

 

Nu när du har läst detta. Ta dagen till att betänka nedanstående efterordstext och också vilka vanor som skapar en liten bättre värld. Och du får också två uppgifter:

1. Stryk en mindre bra handling från din vanliga reportoar.

2. Gör någon glad.

”Vi är dagssländor. På en liten blå pärla i ett ingenting. Någonting. Och livet är en gratislunch. Ett någonting. Ingenting. Varför inte säga tack. Lite oftare.”