TRIBUTES
AND CLUES

Angel wings, Natural white wing plumage with clipping part

”Du vet vad jag brukar säga, min vän.”
”Ja.” Mario log milt. ”Hur skulle jag kunna glömma?”
”Har katten fjädrar?”
Mario öppnade dörren. ”Katten har fjädrar, professorn.”
”Seså, låt oss då plocka en fjäder.”

 

Cosmo Florida Bellman:
John Garpike vill hylla och hylla göra han. Gömt bakom ord och fraser strävar kluringar mot ytan. Alla kör sin grej och för John verkar det här betyda nåt. 

John Garpike:
För att vara blandvärlden trogen blandas antydningar i en enda röra. Det är helt enkelt så vi gör det. En anpassning för att lägga lager på lager år 2121. Oavsett vad man tycker om saken. Wiki P formulerar det på sitt sätt, och Bianca har sin version.

Wiki P:
”Innan världen brakade samman fanns jag tillgänglig för alla. Producerad av alla. Jag slogs ihop med annat utbud och skenade med ljuvligt flow och blev så mycket mer än vad jag var.”

Bianca:
”Du är snabb och du suger åt dig information, har inget emot tredje- och fjärdehands-information. Folk citerar och fyller långa haranger med ord hämtade varifrån? Wiki har lagt sin hand på det mesta. Hon är ursprung till många blandningar i blandvärlden. Människor vet inte ens om det. Om de bara visste … Informationen som kommer ur folk idag har ju en historia.”

John Garpike:
Klurar man på det där en stund, så kanske man börjar förstå hur en blandvärld blandas. Hur jag såg mig tvungen att handskas med Fjäder från en katt. Ja, kort och gott: hur saker och ting förhåller sig. Det är bland dessa lager hyllningar kan dyka upp. Blandning igen.

EXPLORE
THE WORLD OF IMPACT

Abstract multicolored grid and a glowing figure surrounded by particles in the center

“Såg man djupare så var det mesta i litteraturen, åtminstone det finaste, ett slags insändare, fria ord, öppna brev till mänskligheten.” Eyvind Johnson

Cosmo Florida Bellman:
Ibland funkar det. Ibland inte. I regel är ju dramat överordnat olika sorters planteringar. Dolda budskap erbjuder å andra sidan nya nivåer av tjusningar.  

Bianca:
Att Wikipedia spelar en viss roll i blandvärlden finns redan noterat. Här handlar det mer om hur framtiden influeras av information omkring oss och att ordalydelser kilas in vad som sägs och tänks. Oavsett vad vi tycker om saken.

John Garpike:
En annan faktor är influenser som böcker, filmer och annan typ av media. Ett ständigt flöde av information. Det drama som spelas upp inför våra ögon blandas. Ibland blir det väldigt konkret i Fjäder från en katt. Som med Alice i Underlandet. Här kan varenda kattliknelse segla iväg som en underförstådd spegling, om man vill. Även om just det inte har varit tanken. Däremot vet vi att Checkpoint Charlie har en fäbless för Alice och hennes värld. Att han säger något i stil med: ”Om du inte vet vart du är på väg kommer du att hamna någon annanstans.” Det här är på samma gång en hyllning som en referens.

Cosmo Florida Bellman:
Blandvärlden blandar. Vi alla är blandningar av intryck, och ibland måste vi stanna upp för att ära företeelser omkring oss. Böcker hör hit. Böcker hör verkligen hit. Vi är byggda av historier. Det finns böcker, författare och forskare som har varit inspirationskällor. De av er som väljer att joina processen Tsunamiprojektet (se community) kommer också få ta del av mer kopplat till just detta. Vad det handlar om, påminner nog om Ross tankeväckande ord.

Ross MacDonald:
”We writers, as we work our way deeper into our craft, learn to drop more and more personal clues. Like burglars who secretly wish to be caught, we leave our fingerprints on broken locks, our voiceprints in bugged rooms, our footprints in the wet concrete.” 

EXPLORE
THE WORLD OF PEOPLE

Group of people and communication network concept. Human resources. Teamwork of business. Partnership.

”Håll dig borta från människor som försöker förringa dina ambitioner. Små människor gör alltid det, men de verkligt stora får dig att känna att också du kan bli stor.” Mark Twain

Cosmo Florida Bellman:
Många av John Garpikes förtrogna får välförtjänt sitt erkännande genom bokens ambitiösa eftertexter. Det blir en saga i sig. Vår värld behöver tackord. Tack. Tack igen. Då. Nu. I framtiden.

Piper T:
Dobro, självklart har John sina favoriter. Författare, ni förstår. Personer. Typer som klickar och som får John att leva sig in, verkligen. Tillräckligt för att skapa sjum. De där typerna strösslar ord på ett sätt, som jag tror att han gillar. Det är bra. Dobro. John behöver de där orden och han vill hylla. Men han kan inte droppa namnen hursomhelst, jag har sagt stopp. Påskäggen finns där. Alla som medverkar i Tsunamiprojektet kommer få sitt, tids nog. Det finns sätt att ta del av Johns värld och mer. Världen är merzkij, och vi behöver Tsunamiprojektet.

John Garpike:
En film som påverkade mig mycket som barn var givetvis Den oändliga historien. Böcker som påverkade mig som ungdom var Sagan om ringen och en ”oväntad” storfavorit blev också Santiago av Mike Resnick. Fusionen av respektive universum svävade nog över mig som ung. Å ena sidan renderade det viljan att skapa ”Det stora äventyret” – en trilogi (i likhet med Tolkien) eller svit. Å andra sidan (liksom Resnick) kokade viljan att måla krutdoftande framtidsvärldar, gärna fulla av sköna karaktärer. Det är intressant hur ord binder oss samman, olika röster genom historiens väv. Från en person till en annan. Där det ena uppenbarligen ger det andra. 

Twiggy Conficker:
Intressant tugg. Håll utkik efter påskägg.

John Garpike:
Senare, på äldre dar, fanns det så mycket mer som blandades. Olika genrer. Jag ”avslöjar” gärna mina nuvarande litterära hägringar, men inte riktigt än. Ledtrådar finns ju redan planterade i debuten. Några spår här och var. Tre närmare bestämt, fenomenala berättare. Två av dem lysande kvinnliga stjärnor i vår samtid, den tredje gick ur tiden. Det kan räcka så. Tillsvidare. 

EXPLORE
THE OUTER WORLD

Digitally generated post apocalyptic scene depicting a desolate urban landscape with buildings in ruins at dusk/dawn.

The scene was rendered with photorealistic shaders and lighting in Autodesk® 3ds Max 2020 with V-Ray Next with some post-production added.

Vi formar våra byggnader, och sedan formar våra byggnader oss.”  Winston Churchill 

Cosmo Florida Bellman:
Det här med att prata katastrofer, miljökatastrofer, klimat, singularitet och kärnvapenkonflikter är att slå in öppna dörrar. Den moderna människan bombarderas med dessa budskap. Tänk om några av de här hoten kommer över oss snabbare än vad vi tror. Ja, what if? 

John Garpike: 
Att måla upp en dystopi är lätt. Men jag vill gärna tro att vår värld år 2121 kan beskrivas som hoppfull. Att våra sinnen är begränsade är dessutom ett faktum. Vad vi ser är inte vad det är, alltid. Mot bakgrund av detta kan man väl påstå att vi lever i en låtsasvärld. Det här intresserar mig. Och det som inte framkommer i Fjäder från en katt väntar i en stor hög med fjädrar framöver. Ni behöver inte tro mig, det gör ingenting, men jag tror mig vara något på spåren… vad gäller vår verklighet.

Professor Sommers: 
Hörs jag? Jaha, bra. Jo, nog är det så att jorden lär vara obeboelig någon gång inom de närmaste 1000 åren. För alla som avser att leva länge kan det vara bra att veta. Eller om man har avkomma man värnar om. Eller om man vurmar för människan som art.

Twiggy Conficker:
Vurma för arten människan? Fattar grejen. Förutsägelser om arten och om världen finns, antar jag. Det här om att att allt som händer och sker är förutbestämt. Vet vi bara var vi ska leta så vet vi människans bäst-före-datum, vi vet ungefär när i filmen om homo sapiens The End dyker upp.

Professor Sommers:
Jag förstår. Låt oss ta med svarta hål i beräkningen. Då går vi från precisa förutsägelser – helt riktigt – men mot begränsningar och oförutsägbarhet. Inne i vårt svarta hål är det nämligen inte helt lätt att mäta partiklars positioner eller hastigheter. Det görs inte med lupp. Så det färdigskrivna manuset kan ha sina kryphål, inte sant?

 

EXPLORE
THE INNER WORLD

A conceptual image numerous multi-coloured squares, moving at high speed to form a human figure, who is sitting with one hand resting on chin in a thinking pose.

”Vad du säger till dig själv innan du tittar på någonting avgör vad du ser.” Albert Eistein

Cosmo Florida Bellman:
Tankarna vimlar i en enda röra, en blandning. Tankebruset går att påverka. Pröva att fånga en tanke eller två, skriv ned den och granska tanken objektivt. Ta dig på så vis ”ut ur ditt huvud” för att få en tydligare bild av vad som pågår omkring dig (och inom dig). Vi vet väldigt lite. Och många av oss försöker snabbt – alltför snabbt – få alla svaren om vad andra människor tycker och tänker eller om hur framtiden kommer te sig. Mer tänkande ”gissningar” leder till grubblerier men nödvändigtvis inte adekvata svar. Det är här fantasin kommer in. Använd dina tankar till att fantisera, drömma och måla upp bilder och scenarion som du skulle vilja dra dig emot. Det blir intressant att ställa sig frågan om vad som är sant och vad som är fantasier inne i skallen. Fjäder från en katt tar upp ämnet, på sitt sätt.  

John Garpike:
Kort och gott handlar det om ett genuint intresse. Jag älskar att suga i mig nytt och spännande om vår inre värld. Min förhoppning är att också kunna vidareförmedla denna entusiasm genom mitt skrivande. Med Fjäder från en katt vill jag hylla vår fantasi. När den används i ett gott syfte är vi människor fantastiska. 

Flying Oak:
”Allt vi upplever finns i våra huvuden, och vårt universum tar sin början inom oss. Vår framtid handlar om tankemönster, så finn riktning med vad du tänker. Tankar skapar världen. Du är tänkaren, du är inte tankarna, och Tsunami är det enda verkliga. Hon dansar med den hon älskar. Det är du som är fantasin. Skapelsens trolleri.”

TIMELINE
IN CORRECT DISORDER

JOHN GARPIKE
AND THE PROJECT

Clock gears in motion
 
”Men hans öde hade aldrig länkats linjärt genom ödets härva. Han var sitt forna jags nedslag i tidens ström, oberoende av när och aldrig kronologiskt. Så att händelsernas betydelse formade honom mer än vad tidens tröskande förmådde.”

Cosmo Florida Bellman:
Vi består av händelser. Och om du öppnar Pandoras ask (nedan) … så väntar en händelse-scroll bortom ”normala mängder” scroll. Så värm gärna upp ditt scrollfinger. Ta ett djupt andetag. På med ett leende. Här ruvar ännu ett exempel på livets och världens alla flipperkulor, och deras plingande genom det vi kallar rummet och tiden. Jag vill minnas att jag nedtecknade det här för länge sen. Håll till godo med den engelska jag på den tiden mäktade med, jag var ny i landet. En nybyggare.

1970s

1977

On the evening of Tuesday, August 16, 1977, Elvis Aroon Presley AKA Elvis was scheduled to fly out of Memphis to begin another tour. The same day, he was found dead.

This year roughly 4 217 408 765 people lived on planet Earth and Star Wars (IV, A new Hope) had premiere at cinemas.

(texts and stories throughout this timeline disorder 
is a Cosmo-Wiki P-mix-up) 

1 70s

 Come a long, with a smile        // Cosmo

2.181

181 is Celebrating … The Powder is Flour
          . . . and mr Happy is mr  K   –  John’s friend ”                                                                                                                                      // Cosmo

THE GANG OF 181


181 is born throughout the year of 1977.
For some reason the majority of them is born during the autumn. Many of their future classmates, born earlier the same year, had more than a half year advantage on 181. That didn’t matter.

As baby boys the gang did not know beans about these conditions. Nor that the majority of them was born as older brothers. Nor could they (as babies) anticipate the idea that they one day would test the fantasies about both Rorp and Arno, with John as Game Leader in an own made-up Roleplaying game.

Little did they know that neither Rorp or Arno were far from made-up. They are the real deal!

Back then, as babies, they may have known (vaguely) that they were meant for grander things. Sooner in life, hundred years later and at an age of 144, everything was finally revealed at the wildest way possible. John wrote about every life-changing event during late 2122 and he stayed true to the truth (in his opinion).

A funny detail. 181 was the first three number of the post number where the boys grow up (in Suffering Island). The total number of 181 gang members is: 9.

JULY 13-14, 1977


The New York City Blackout
 

This electricity blackout was caused by an extraterrestrial power (AKA Red) and was probably an early attempt of him studying the human race, from many light years away. Some argue that it had nothing to do with studies. Instead, this was Red’s first successful message delivered to us with a friendly and single:

– Hello!

The Blackout lasted for 25 hours and resulted in looting and disorder.

According to Wiki P, The blackout also caused complications for the producers of the film Superman, who were shooting in the area. As a speculation, looters stole DJ equipment from electronics stores during the blackout. Rumors says that this helped to spark the hip hop genre. Who knows?


The Not Yet Born John Garpike

According to Flying Oak, all these events awoke “spirits” all over the American continent. Even though, You might have a hard time imagine this … I which You could. For Your own sake. Play along.

Accordingly, these spirits traveled across the Atlantic Sea and arrived in Stockholm August 16, 1977. The same spirits reached the not yet born John Garpike as he had an “all inclusive” party inside his mum’s belly.

At this particularly moment his unconscious mind was somehow linked with and influenced by these higher spirits. And from then on, John Garpike was under their spell and much later Checkpoint Charlie wrote a catchy banjo song about it. John Garpike – himself – didn’t know a bean about anything at this point. You can’t really blame him, as he was occupied inside mum’s belly.

Anyhow, I kept myself updated and I’m Cosmo Florida Bellman. 

3. blackout nr 2
stenar i handen

Welcome to the Show !   //Cosmo

4. baby kryper

NOVEMBER 2, 1977

Roughly three months after Elvis died (and four months after the Blackout) John Garpike is born. He has not yet met 181, nor the Knight of the Round table or The Garpikes, Professor Steel or any other Ally. But the spirits had already gathered the greater picture, and so did I.

One more thing about Elvis. After his death President Jimmy Carter issued a statement that credited him with having ”permanently changed the face of American popular culture”. In the late 2000s, I believe that Red was on the same “permanently-change-track”. In many different areas and in a very permanent fashion.

But that was still to come.

dra katt i svansen
5. Avlång bild_ Danger_

” More is Yet to Come  ” // Cosmo

1700s

1734 – ”A BIG MAN IN COONSKIN CAP”

243 years earlier (2+4+3=9), Daniel Boone is predetermined to be born in November 2, 1734, (based on the new style calendar system, to get the numbers fixed).

To fit the bigger picture, Boone became an American pioneer and a legendary frontiersman. As such, his meant-to-be disposition equals the sum of John Garpike and Breakfast divided by two, I suppose. To get the numbers fixed.

The greatest frontiersman of them all? Why not Red?

. . . While his story is unknown to me, believe it or not, there’s something about that moon and God that makes me think of a pioneer. A scary one, nevertheless. The worst of all?  Well , The Red & Blue mix-up gives Us Purple

and a whole bunch of questions
It reminds me , I’m colour blind ”            // Cosmo

5. backpacker
6. VildaVästern-foto nr 1

 Big Turtle = taken     Garpike = Taken
     What will be Your Name?                                                                 Tell Me  
                                            //Cosmo

• 1775 THE BIG TURTLE

Boone was captured by American Natives, while he was traveling with a group of Boonesborough men along Kentucky’s Licking River. Boone was then adopted by the Shawnee-chief Blackfish.

Boone’s new name:  Sheltowee (Big Turtle)
In the same style Flying Oak will give Taxi her name and Marisha a new.

What will be Your name?

Tell me

One more thing about Elvis. After his death President Jimmy Carter issued a statement that credited him with having ”permanently changed the face of American popular culture”. In the late 2000s, I believe that Red was on the same “permanently-change-track”. In many different areas and in a very permanent fashion.

But that was still to come.

• 1784 THE MIX-UP

The fiction-fact-mix-up is seen from now or then throughout history, present and future. As it happens to be, I haven’t read “The Discovery, Settlement and Present State of Kentucke”. It was published in 1784 and I’ve been told that the book presented Boone’s escapades, as it were supposedly his very own words.

Now, as it seems the book’s “larger-than-life” theme was a product of the author Filson’s imagination. Listen, Boones real life was in some sense secondary. The drama, spiced and fine-tuned, spellbound readers in both America and Europe.

Lesson learned? In fiction and paintings Boone is seen wearing a coonskin cap. In reality, he preferred hats from beaver.

The Tsunami Project does not wear coonskin cap.

7. barn bråk

1940s

• 1939 – 1945


World War II

75 million people died in World War II.

 

1946

After the war John Garpike’s grandfather bought a country estate at Lily Island and built a country house here.

1946

Wikipedia: “In September 1946, Elvis entered a new school, Milam, for sixth grade; he was regarded as a loner.

The following year, he began bringing his guitar to school on a daily basis. He played and sang during lunchtime, and was often teased as a ”trashy” kid who played hillbilly

8. hund och katt

  Try something Fun on a Daily basis
           Instead of hurting  & killing                                                                         //Cosmo

1980s

• 1984 – DIE UNENDLICHE GESCHICHTE


December 21 – a precious pinch

The movie NeverEnding Story introduce the next phase for our young John Garpike. Amongst many kids those days he wanted to fly on the luck dragon Falkor. Believe it or not, as a grown man his longing for this has not faded.

Dragon or not. He has had his luck, for sure, and we all keep a precious pinch of our memories from childhood, don’t we?  

Even though the nostalgia isn’t comparable with Feratu’s licorice fudge, it draws its power from the same source.

Not surprisingly, the movie affected John.

9. paraglider in the air
10. bush

On the Move      //Cosmo

• 1985

 

John’s family moved from Forest Hill to Suffering Island.

The move from one city to another will affect greatly on the young kid.

From this point, at the age of 8, he has already reached the point of no return. “The move” is incorporated into his veins and DNA. Probably a greater force, not known to him.

As later seen, after finally released from school on the Island, he is on the move: Brighton, Stockholm, Gävle, Karlstad, Jönköping, Melbourne, Göteborg, Metropolis K … while returning as a boomerang to his family’s country house at Lily Island, where The Clan of Lily Island has consolidated their power since 1946.

John’s geographical area of profession has spanned from Stockholm, Jönköping, Göteborg, Strömstad, Lysekil, Borås, along the Göta river with Lödöse as the historical landmark, to the region of Västra Götaland (Sweden’s western parts).

John is not alone. Our Spotters Breakfast, Candy, Taxi and Marisha are on the move.

You are not alone

Life’s a Road Trip

On the move?
The Earth rotates around its own axis relative to the stars at a speed of 1 674,4 kilometers per hour (at the equator).

How fast does the Earth move around the Sun? Well, we whiz through space, relative to the Sun, at a speed of 108 000 kilometer per hour.

In my opinion, we move pretty much regardless of what
Let’s move on

• 1985-1989

During this period the 181 is becoming more of a reality, but it’s first at college and senior high school the gang was finally set.

As Elvis with his guitar from sixth grade on, the 181 becomes even more involved in roleplaying games, (not guitars).

From then on, 181’s free time are occupied with all kinds of games. Board games and a wide range of roleplaying games. This led to a creative and necessarily playground for the young John Garpike.

With an overdose of fantasy and enthusiasm 181’s heads were filled with “non-existing (but existing) worlds”, rather than the real world, (a matter of perspective). Think of the kids in Stranger Things and you’re not far off. I’ve seen it. But 181 didn’t meet Eleven. Not yet anyhow (but that’s another story).

The Roleplaying routine brought 181 stronger together and, as mentioned, was further embraced during the 90s. As where the development of more complex built fantasies and stories.

During this time our young John Garpike wanted to write a book.

He tried.

11. figurer

” Rats & Trolls Experience Hub ”       //Cosmo

2000s

• 2019

In the autumn this year, John Garpike’s father is stopped by a stranger at an airport in Portugal.

The stranger happens to be John’s school teacher Inga (from third to sixth grade). John’s father and Inga have both become of age and when the meeting occur, they hadn’t seen each other for some twenty years or so. He is surprised that Inga spots him, at all.    

Inga then tells Johns father why.

As a matter of fact, Inga remembered a certain young kid from her classes and she starts painting the picture of a young John Garpike as a rememberable creative mind.

Back in Sweden John’s father tells John about the spontaneous and memorable meeting. John understands that the past finds its ways to catch the present, and that we’re all connected some way or another (in a complex pattern).

While John is currently writing about The Project, a mission given to him from Flying Oak’s unseen spirits, Inga’s words struck him with an insight. The power of imagination affects people. Some people, anyway. And more than ever, John Garpike realized his mission.

Well, even more.

12. flyg_pass

Going somewhere ?        //Cosmo

13. vågor

Kick Off     //Cosmo

• 2018


Summer time is Project time

During the summer of 2018 John Garpike and The Project was unstoppable. As we can trace the process further down the road, it’s from this hot summer The Project is granted exclusive rights when it comes to John’s writing.

His writing pursuit started directly after ending a six-and-a-half-year professional journey at the university of Borås. A time that grounded him and inspired him at the same time. As a member of the tribe of researchers John embraced his quest for life’s Big Questions.

With a new job coming up after the summer John had a whole free summer. It felt like an ocean and he took his chance and was rewarded. Marisha knocked on his door. Since then, she has eavesdropped on John (and John on her).

The Portal is now open

2011-2018

• Professor Steel


The mighty force of knowledge float through the labyrinth corridors of the university of Borås, where John worked as a research coordinator. That force was (and still are) professor Steel.

Skywalker had Yoda. John had professor Steel.

Professor Steel listened very carefully to John’s quest for the Big Questions. Then, many intriguing questions followed. Never-ending discussions later, professor Steel was amazed by his tireless apprentice. If professor Sommers ever met professor Steel, they would have loads to talk about, I imagine.

John and Steel became friends and the rest is history. Since then, their discussions circles around the universe, multiverse, dark energy and much more. Not so much about the weather, traffic or Kardash … what’s their name again?

In addition, they share the common interests of becoming very old. A pretty good idea. So, they believe in the benefits from fasting and fancy professor Longo’s fasting diet from time to time.

The more professor Steel come to realize John’s visions he cheered him on. It was an encouragement destined to complete the Portal to The Tsunami Project.

Buckle up!

14. barn m brillor

” Find Yourself a professor  ->  Have a Chat

Embrace some Science ->  Embrace Science Fiction 
                                              Have a Bless
                                                      //Cosmo

farfar&farmor

A Good place for some Eremite business                                                            //Cosmo

• 2007-2008

The Chosen One

The Portal was built (brick by brick) thru many, many years of training, years of writing and rewriting, years of gritty dedication and percipient setbacks. All this and much more was continuously packed into The Tsunami Project, an effort summarized by: time and commitment. On top of this guarded by a force beyond reason.

What passion of Yours, is worth Your Time and commitment?

The Eremite of Lily Island
We are probably dealing with the same force here, as from the 70s (the Blackout) described earlier. Then again, one can never be too sure about these things. It’s as tricky as with Twiggy Conficker, to say the least. The truth is, that we’ll never know the true power of Flying Oak’s spirits and how they affected John Garpike the autumn and winter of 2007 and early 2008. 

Very well, he was guided by birdsong
John quit his job 2007 to follow his dream of writing. Suddenly he throwed himself into an eremite way of living in the County of Sorunda at Mire Bay, Lily Island.

He stayed there with deer and moose around the corner, through snowbound, power failures and the very absence of city convenience, (quite convenience, though, according to my reports). He was guided by candles, birdsongs and waking ancestors from the past, when he wrote a Fantasy story about Modmorian and a world beyond ours.

In my eyes this was his entering ticket to even think of qualifying to the Tsunami Project. As You will see, the structures of dreams occasionally requires winging paths to prove the very importance of the quest. Behold.

 

• The Foundation of Dreams

John fulfilled his dream and got the story done (and lived happily ever after?), just to find the story refused again and again. As many times before, his will and desire were tested. Did he give up? Nope. He committed.

That’s the thing with creations like The Tsunami Project. Certain projects are mountains carved by sharpened spoons, with that hopeful vision that one day the same mountain will be carved into the most magnificent statue you’ll ever see. Given circumstances with spoons and such, we could expect at least an obelic or something. Wouldn’t that be fair?  

The very foundation of dreams is about the process of trying and the fulfilling of dreams is about the process of remaining faithful to one’s passion. But then again, adaptability to force Your passion on, in new and constructive ways. You will be tested, oh-boy yes, and tested again. The trick is, in what style You react on all these tests.

What style do You prefer?

Crazy dreamer
John never ever lost his faith or will of trying. Well, he is still a crazy dreamer, a fool for sure – like Checkpoint Charlie. But hey listen, in these last sentences you got the combo that’s matters the most to me and my friends. That’s the qualification list you must bring to the table.

THAT’S WHY JOHN WAS CHOSEN. No questions asked! We know for a fact that his involvement in The Tsunami Project is beyond the extreme. It’s the quest for something larger than life. This is about revelation and enlightenment. Am I overreacting?

If you knew what I now know You would see me as modest. Well, the truth is, that I Cosmo Florida Bellman at Your service, am neither modest or in an overreacting mode. I am Cosmo and the truth is that we need people that is up for the challenge and are passionate about it. 

 
 
16. great ocean road

Do some ’ Dream-ich’ ,  while living       //Cosmo

landet_bada

This world, kin folks, need dreamers  // Cosmo

1980s

• Allies & Prosper Bombs

For a dreamer to stay creatively alive on this planet he or she need allies, (generally speaking). The dreamer might not know about this fact while growing up. The soon-to-be allied probably not know this either. Wait. Let me think, some allies do. Most likely in an intuitive fashion and in rare cases as a planned action, so called: Prosper Bombs.

Prosper Bombs
John has been a target for Prosper Bombs from now or then during his entire life. It happened recently actually. It happened for a long time ago. I’m thinking of an event when 181 took the action into their own hands. They helped a young John to get free from a disruption. Instead of running the risk of “severe creative toothache”, the Prosper Bomb thundered John to liberation. It became the spark for his inner revolution.

A Prosper Bomb is an action, statement and/or symbol of sister- or brotherhood. The bomb chose no mercy and is normally an interaction executed by an ally to assist a creative soul. Often in order to make a point, that a line is crossed. Enough of this. No more bullshit, step away. Time to shine. If more people were able to support their fellow human beings, this world would flourish. That’s my perspective, but I’m Cosmo and that says it all, really.

For Your information:
Breakfast, Candy and Taxi are Prosper Bombers
And damn good ones too
Just saying

16. prosper bombs_spruta vatten
smile

Share a Smile          // Cosmo

• We are all creative minds, destined to shine

We needs attention. We need people around us that cares for us and throw Prosper Bombs right at us (and please, do not think of “likes” on social media). Trust me, we all deserve to thrive in real life. I hope that we all (someday) join forces and start the global habit of Prosper Bombing.

Are You with me on this?

As a matter of fact I’m tired (exhausted) of bombs made for war. It is and has always been a Disaster.  

You may call me naïve, so be it. I am. But if 75 million people were killed during World War II and many more was harmed and … What would happen to us – while we’re together and alive at planet Earth – if we instead Prosper Bombed 75 million people instead of killing them? Just for once? Call me naïve, so be it. I am.

Fertile soil
We all benefit from offering awareness to other people. You don’t need a master in communication to grasp that. Have a look around and check if someone (anyone) in Your circle of friends or vicinity need an extra hand to prosper.

When You find one (You will), follow up with an action and let me know. I write a song for You. I write two. I might sing the song too. Who knows? Rather that, then bombs for war.

Good allies create the fertile soil necessarily for dreams to grow. As it happens to be, the dreamer needs to stumble and is often an easy target as he or she must try to open their hearts to the world in order to catch the world. That’s the case with The Tsunami Project, anyhow.

• Put Yourself Outside the Box

A dreamer dreams and will often be satisfied in just the dreaming motion. That’s fine and I do it all the time. I call it Cosmotime. And Cosmotime is any time. But if one is the slightest eager to translate a vision into a real achievement, the dream involves motion beyond the inner world. This is when the dreamer, more than briefly, has to put him- or herself outside the box.

From this particularly position, You may inspire others while a handful few may mentally “flee” and put themselves tense in the corner, figuratively speaking. From this position, it’s easy to be provoked or stressed or to build envy or mistrust. Do not forget that the inside of a box can be quite claustrophobic.

Alongside a dreamer, enlightened by his or her dream, the shadow can feel viscous. That’s why You must be aware of the provoked ones, regardless of reason or no reason. Whether they want it or not (unaware of their actions), they’ll become Your unwanted disruption.

Dreamer, welcome to the Family

 

Allies in the East

The Clan of Lily Island and the army of the twenty cousins
The family on the father’s side listened to the name The Clan of Lily Island. During the 80’s they had family reunions on a regularly basis. Much like the Corleone Family, but now we’re talking about the kind and righteous version. The Clan of Lily Island had a stoic backbone and humor and laughter (and sometimes pranks) played important keynotes during John’s childhood.

Back then, in the 80s, The Clan of Lily Island was a numerous and confident family and they took themselves for granted, in a good way. In the eyes of a young John Garpike this was the perfect environment. Well, he couldn’t think of something else. This was his natural habitat.

Many times, the family reunions reminded young John of those glorious family reunions pictured in the movies back then. Even though it’s hard to tell fiction from fact with a kid like John.

Summers at Lily Island
Each House in the Clan fed an army of totally twenty cousins (the number is not correct, but it sounds good, the correct number should probably be around seventeen). However, rumors says that the total number of relatives nowadays reached above 10 000, including second cousins, little people and snotlings. Although Stockholm is assumed to be their home ground, some of them have spread around the world, to places like Newport Beach and the North Pole.

I know by a fact that John is grateful for his childhood. One could argue that his summers at Lily Island gave him that inner peace to, in his pace, (eat spaghetti) and begin the process of nurturing his talent. Even though the father did not always understand his imaginative son, he gave John the space and mentoring assurance to grow.

All this fell within the scope of our planning. We knew that the kid needed The Clan of Lily Island and in the end of the day, The Tsunami Project needed his firework. It’s a pretty good deal, as Twiggy Conficker would have said (after she had robbed You).

22. landet_hoppa säck
18. allies in east_bada på landet

” ->  Find and Embrace Your own Lily Island

  ->  Begin the Process of Nurturing Your Talant

. . . Eat spaghetti ( if You like to )
                                                    // Cosmo

19. porcelain family _mormor
Pavlov_

• Allies in the West

The Porcelain Painters’ Family
The family on the mother’s side came from the Mountain of Gustaf (AKA Gustafsberg), where miners had been digging up plates, bowls, coffee cups and toilets since the birth of the Earth. The porcelain factory was like King’s Landing (in Game of Thrones), while the Guild of porcelain painters were looked upon as a respected bunch of arty magicians.

Pavlov’s Arty Dogs
The love for everything arty was grounded in the The Porcelain Painters Family. This was the logical consequence, as the family had very skillful porcelain painters and an artistic vein, so to speak. For our young John Garpike this meant that everything arty was celebrated. His mum was always eager to embrace this.

When anything is celebrated kids gets the picture quickly what’s good or not, it’s like Pavlov’s dogs. At a very young age, John was encouraged to draw and he became very fond of it too. He was cheered on in good manners and that made him feel “like home” as creativity was his way of expressing himself. The cheering was far from a parenting strategy, just enthusiasm. The warm feeling confirmed his creativity as something good.

No need for hot or cold
Be warm

The Lure of the West Coast
John’s aunt moved with her family to the west coast of Sweden. When John visited his aunt’s family in King’s River (in the far west) it was exciting business. From time to time he thought for himself that those “westerners” always seemed “amused”. Later in life he found out (in his imaginative mind) that this jaunty attribute was one of many mechanisms of “the regions’ soul”, well … besides their happy-sounding dialect.  

2000s

• The Promised Land in the West
As a (fairly) grown man and bound to the strange life-force of determinism, John moved from east to west. No surprise really. This time drawn to the promised land, thanks to his love for a very special woman (his wife-to-be). They settled down just north of King’s River, in the Metropolis K and suddenly they had three wonderful kids: three of Ess.

Fate mixes things up, in weird ways. Fate connects. Fate is a companion. You do not have to believe in it. I do. It’s a choice. Funnier that way. That’s all.

Push-Pull-factors on the West Coast Trail

Various conditions urged settlers like John westward, with the dream for a new life and to claim new land. We could look more closely at push-pull factors. Events and conditions that either forced (push) John to move or strongly attracted (pull) him to do so. But then again, why should we?

As we already know: John’s on-the-move-factor launched him from his point of no return (push) at a young age. The love for his wife-to-be (pull), declared his narrative.

Nevertheless, John’s friends from 181 cared for him. They tried their best to keep him in the capitol. In a crucial moment they warned him for dangers on the West Coast Trail and told him (in their most respectful Stockholm dialect) that: “the West Coast is a refuge for mackerels, discouraged people and shade characters. A bunch of herring-slayers!”

 

John listened and did like so many times before. He listened to his inner voice, (the spirits of Flying Oak). The region offered temptations and adventures. Under the Homestead Act, signed by president Lincoln, John and his wife built a home on their claim.

20. promised land in the west_ paraglider
karikatyrer

2018-

• What about the Trail, young pilgrim?

John’s quest for the Big Questions took him from a context of science to a context of spirituality and hiking. The two combined is spelled pilgrim. Looking back, he understood that he had been a pilgrim all these years of seeking.

In the epic poem Divine Comedy, Dante Alighieri portray himself as a pilgrim traveling through the afterlife realms of Hell, Purgatory, and Paradise. I imagine that our spotters’ road trip through Redzone is one type of pilgrimage. And when thinking of it, they encounter realms of Hell, Purgatory, and Paradise in their quest for zuster Griet, Europe and beyond. Well, we are all travelers through life, aren’t we? Pilgrims going from one place to another.

A pilgrim (in real life) is a traveler who is on a journey to some place of special significance. Often to a holy place. For John, this holy place was the meaning of life and everything, a purpose filled with one clear message: The Tsunami Project.  

The Pilgrim Trail – Gothenburg to Trondheim
Under the spell of the Great God, he developed (and got seduced by) the Pilgrim Trails of the West Coast. Alongside the Gota River he walked north and east and back south and north again, through deep woods and fairytale mountains. The saga unfold itself, chapter by chapter.

A matter of belief

John thought about faith and what beliefs do to us. Once again, he was tested. As many times in life. As for us all. Whenever it was challenging to maintain faith, he knew that it was a matter of inner drive. So, every evening he tried to connect with The Tsunami Project and many times he succeeded.

The Tsunami Project, to bring life in his own Frankenstein’s Monster. The only way possible, with an electrical energy that comes from attracting creativity again and again. His writing needed a n evening shock and the smell of burnt. When the sun melted on the horizon, he drew out the words from every red shadow. It was a slippery mission. But he insisted. Yes, he did. I saw him and started to observe him closely from the same glowing shades, while he slanged from one source to another.

We know he would

We all did

21. pilgrim_springa uppför berg
SpetalsbergenVYKORT
Raset 5

• Bugs in the Bushes

Enchanted by the Pilgrim Trail he wandered. All the wandering drove him deeper into the quest of meaning and personal growth. It was a dangerous journey with outlaws, elves and bugs in the bushes. A new world was slowly revealed with castles full of kings, queens, knights and harlequins. Some dodgy, some generous and largely enchanting. As in all fairy tales.

Indeed.

This was a great way to become acquainted with Norway’s 11th century King Olav II Haraldsson, who was later made a saint. Once a man of flesh and blood, now a legend. We are surrounded by myths and tales, close the borders of fiction, like with Melbourne and Adelaide, Mozart and Stravinsky. Myths in the past, myths in the future. Stories about kings and saints, embedded in a spiritual and nourishing experience. Checkpoint Charlie wasn’t born yet. But if he had seen John assimilated with fairytales, he would have liked it. Think of it this way. Sometimes it’s a beautiful thing to be absorbed.

If You have come this far, my friend
Charlie would have liked You
That’s how things work

Banjo style

2000s

• The Legend of Dallas

During his studies at Jönköping University John wanted to blow new life into Student Television with his fellow student peers. He did. One activity stands out as a symbol for John’s way of thinking. In the year 2000 he got the idea of a special character. He proceeded with it by enforcing a president campaign at the University.

Across faculty, members from Student Television campaigned for Mr. Dallas for president. The humoristic aim was to take over the entire University. With an impressive entourage they made a covered tour themed: “American presidents”, as such.

Wild brains
John did not (and do not) have a political agenda. He has a wild brain and that’s probably enough. A few month later Bush won the election on the margin and in an intricate way. For those involved in the processes, (Bush, Gore and Dallas administration), they must have been tangled to see how fiction and fact was woven together. At the end of the day, it gave a portent what would later come regarding the riots at The Capitol January 6, 2021.

In that sense John and other campaigning students where ahead of their time

What they back then wanted to illustrate and ironize over come to its conclusion with today’s USA. Sometimes humor is one step ahead, for those who are willing to listen anyway. Sometimes it may be, that students with wild brains have something to say to the world.

 

” ->  Smile
  ->  Embrace Your wild Brain Spirit
. . . Have something to Say the World
                                                       // Cosmo

23. Dallas
Dallas_

The Garpikes

• In the beginning of 2000… •

… John entered a new era. During his time with Student Television, he met The Garpikes. As an extension on their student commitment, The Garpikes continued their journey with a production company.  

Creative Playground
Back then, The Garpikes was creative rocket fuel. They still are. It’s precisely that kind of fuel that brings inspiration and are childishly funny, in best possible way. The Garpikes and their energy, are until this day taking John Garpike far beyond the thermosphere. John Garpike is beyond grateful for meeting Johan and Karel – The Garpikes.

” ->  Find Your  Playground
  ->  Do have fun and play
. . .  Beyond the thermosphere

                                                // Cosmo

Garpike_

1990s

• Knights of the Round table

Beverly Thrills
In John Garpike’s mind Swedish Senior High school (gymnasiet), was like an ironic replica of American High school movies or TV-series. Besides his harmless attempts to imitate Brandon’s hairstyle (in Beverly Hills), the observation was of more academic interests. Fiction and fact float together as John mixed and compared characters and story lines from both dramas.

If training the mentioned skills, one could see (and foresee) several parallel stories going on everywhere. When mastered, one will truly predict the outcome of different interactions taking place. It’s like putting fishes in an aquarium and looking in. After some time, You’ll learn about their behavior and then study communication and hierarchy. Almost like the Fishbowl, United states of Aquarium. You get the point.

Anyhow
At this early stage, John was like a Bambi-on-ice and sometimes he felt it to. But he always looked forward, around corners and kept his dream steady about writing. He wrote a couple of chapters about the warrior Wollorim but didn’t have the artistic stamina to push further. As one must do. He continued however to exercise storytelling skills thanks to gaming with the gang of 181.

When John left Senior High school, he was on the move for a couple of years, worldwide as well as nationwide. It’s no surprise that his interest in communication grow and rendered in a master in academia: media- & communication.

The thinker
Back in the days he was a thinker during school hours. The principles of communication were mostly an intuitive and analytic process for him (much like Marisha in the Project) rather than optimized into characteristics, as the charismatic inspirer he embodies today. That all must have changed from University and on (and beyond) …

Push further
Train your artistic stamina
Keep looking forward and around corners

 

” -> Push further ( with Harmony )
  -> Train your Artistic stamina
. . . Keep looking Forward ,  outside new Boxes , around Corners , feed You inner Glow
                                                     // Cosmo

Runda bordet_
Thinker_
24. Knights and their lunch_frulle på landet

” ->  Don’t rush with your food
  ->  Find moments of peace
. . . Enjoy it
                                     // Cosmo

2121_

• The Knights and their lunch

Everyone know that lunch time during Senior High school can be a pretty noisy affair. It was, as John later could recall. But while other student rushed with their food the first twenty minutes or so, he and the Knights of the Round table didn’t rush at all.

On the contrarily. The Knights, consisting of four boys and three girls, were involved in in-depth discussions. The longer the hour went by the quieter and more peaceful the lunchroom got. You could breathe. You could hear your thoughts. John needed this (and he wasn’t interesting in smoking).

He later understood that this daily routine added valuable awareness about social interaction around a table. Both in fiction and in real life and he enjoyed it too. A normal day the Knights used their lunch hour to the maximum and went back to the classroom first when the school clock rang.

 
 
 
 
 
The Gravel Pit
 
At the age of 18 John Garpike and his friend Marius MacBaum gathered about hundred persons for a “Roleplaying Game Live Event” in a gravel pit north of Stockholm. John Garpike was the wild brain behind all the stories during this weekend-long event. The main story had its own narrative, while all the characters involved got their own instructions and individual story line. This was one of many test beds when hundred fishes was thrown into the fishbowl. It was a thrill for John to prepare a network of stories and then see how it was played out

2019

• THE 9-HOUR METHOD

Besides having a full-time job, responsibilities and a family John was determined to complete his manuscript. Not the easiest of tasks as the amount of time felt limited. In order to create best possible conditions, he invented his own rule, called the 9-hour method.

This idea took place the first week in November 2019.
He and his wife were on a fitness trip.

It’s simple: nine hours dedication a week
The 9-hour method is a structure to fit in your passion in a busy life. It’s about dedicating nine hours a week to your project, whatever it might be. You spend one hour every weekday evening, regardless what. In John’s case it was one hour writing. Then he spends two hours every Saturday and two hours every Sunday. In total he spends nine hour a week.

Be a little quirky about it
For me and John the number nine is more than a number. We know what the future unfolds and nine is symbolic. As it affects us, more than you might even imagine, it’s also a good marker. It’s like vampires and garlic and werewolves and the moon.

You got a story and when you do, be quirky about it. So, John decided to post the manuscript on the 9th either in February or Mars depending on pace. Nine became a companion regarding deadlines and method, and as you noticed. In the future.  

25. 9h-metoden

1919-1920

• MARS 9

November 30 – The Spanish flu

Health officials declares the global Spanish flu pandemic has ceased.

The Spanish flu was a deadly influenza pandemic, lasting from 1918 to early 1920. It infected about 500 million people. It was one of the deadliest pandemics in human history, causing the death to 20 to 50 million people (possible high of chocking 100 million people).

Despite the high morbidity and mortality rates that resulted from the epidemic, the Spanish flu began to fade from public awareness over the decades …

17. fertile soil_ gravfält

2020

• MARS 9

The Tsunami Project was completed as a manuscript. The same evening John and his wife went out for a walk. They stopped and looked up at the sky. The full moon was shining above their heads, greater than ever.

For you all that has read The Tsunami Project, you know that the moon (three moons actually) has important roles to play in the book. The synchronicity happened mars 9 is by all means just a coincident. But then again, not.
When John met the moon’s big eye in the evening sky, he knew that the universe was behind him. He still does. And if You would like to start believing, You have your tool. It’s called You.

Amerigo Vespucci
566 years ago in Mars 9, 1454, Amerigo Vespucci was born in Florence. He was a merchant, explorer and navigator. His accomplishments inspired a cartographer to use the Latinized form ”America” (… Amerigo) for the first time to a map showing the New World. 

That’s make me think. The Europeans found “the New World” (however populated) and they named it after their preferences. In this case after an European explorer.

If Red for instant looked upon himself like an intergalactic explorer, it wouldn’t be more than fair enough that he named his “New World” (however populated) after his preferences? Just saying, different perspectives …

In the future the New World is called Redzone, if You would like to know? I often call it the Fishbowl and others say United States of Aquarium.

Pandemic Outbreak
The World Health Organization declares the outbreak a Public Health Emergency of International Concern in January 2020 and a pandemic in March 2020.

People are wearing face masks in public and restrictions are including travelling, lockdowns and facility closures (among many things). The responses to the pandemic have resulted in global social and economic disraption (among many things). The information about the virus is dominating media and Internet.

Moon_

Every Single time , John reached new MileStones 
       Along the Project Way . . .
               The Moon was ’Full Moon Shining ’ . . .
    Every Single Time – Isn’t That Strange?
                                                           // Cosmo

Amerigo_

1921

• May 13-15 – A geomagnetic storm

An extremely powerful coronal mass ejection on Earth’s magnetosphere occurred. It caused a three-day long geomagnetic storm, which was the most intense geomagnetic storm of the 20th century.

Amazingly enough, for us humans anyway, this was the second time Red send us a message. The attentive notes, that he sent us his first message in July 1977. However, that’s the thing with Red, his view on time and a timeline disorder. The order of events creates a tricky pattern.

Some may disagree, explaining in a clever fashion that the May-storm occurred as part of solar cycle 15. I won’t argue. Mostly because I rather compose a new song. 

As the storm generally had restricted consequences, it’s electrical current sparked a number of fires worldwide, including one near Grand Central Terminal which made it known as the ”New York Railroad Storm”.

The storm was extensively reported in New York City, which was a center of telegraph activity as a railroad hub.

Four horsemen of the apocalypse

A few months earlier, Mars 6, an epical war movie had premiere. It’s considered to be one of the first anti-war films made and it had a great cultural influence back then. The title alludes, the doom of the world.

Save the date, hundred years in advance

Back to May 15 the same year, 1921. Undersea telegraph cables were affected by the storm and due to disturbances in the systems a message about “Save the date” will never reach across the Atlantic Sea. Why it was sent and to whom we will never know. But we do know from whom it was sent and from were.

barn lyssnar
Turtle_

As the Circle of Eggs grows
      we’ll see more nicknames similar to
                              Big Turtle & Garpike 
                                  Looking forward to it                                                                //Cosmo

2021

May 15
 
Book release in Sweden.
Fjäder.omslag.31.3.21.FINAL_

2080s

• BIG MESS

 

For you guys, still to come.

A messy era … to say the least

Take Care
  // John

2121

• Tsunami

I’m not sure if You are ready for what is about to happen …

Then again, some of you may experience it as oldies.

Just hundred years away.

With Love
// Cosmo