TRIBUTES
AND CLUES

Angel wings, Natural white wing plumage with clipping part

”Du vet vad jag brukar säga, min vän.”
”Ja.” Mario log milt. ”Hur skulle jag kunna glömma?”
”Har katten fjädrar?”
Mario öppnade dörren. ”Katten har fjädrar, professorn.”
”Seså, låt oss då plocka en fjäder.”

 

Cosmo Florida Bellman:
John Garpike vill hylla och hylla göra han. Gömt bakom ord och fraser strävar kluringar mot ytan. Alla kör sin grej och för John verkar det här betyda nåt. 

John Garpike:
För att vara blandvärlden trogen blandas antydningar i en enda röra. Det är helt enkelt så vi gör det. En anpassning för att lägga lager på lager år 2121. Oavsett vad man tycker om saken. Wiki P formulerar det på sitt sätt, och Bianca har sin version.

Wiki P:
”Innan världen brakade samman fanns jag tillgänglig för alla. Producerad av alla. Jag slogs ihop med annat utbud och skenade med ljuvligt flow och blev så mycket mer än vad jag var.”

Bianca:
”Du är snabb och du suger åt dig information, har inget emot tredje- och fjärdehands-information. Folk citerar och fyller långa haranger med ord hämtade varifrån? Wiki har lagt sin hand på det mesta. Hon är ursprung till många blandningar i blandvärlden. Människor vet inte ens om det. Om de bara visste … Informationen som kommer ur folk idag har ju en historia.”

John Garpike:
Klurar man på det där en stund, så kanske man börjar förstå hur en blandvärld blandas. Hur jag såg mig tvungen att handskas med Fjäder från en katt. Ja, kort och gott: hur saker och ting förhåller sig. Det är bland dessa lager hyllningar kan dyka upp. Blandning igen.

EXPLORE
THE WORLD OF IMPACT

Abstract multicolored grid and a glowing figure surrounded by particles in the center

“Såg man djupare så var det mesta i litteraturen, åtminstone det finaste, ett slags insändare, fria ord, öppna brev till mänskligheten.” Eyvind Johnson

Cosmo Florida Bellman:
Ibland funkar det. Ibland inte. I regel är ju dramat överordnat olika sorters planteringar. Dolda budskap erbjuder å andra sidan nya nivåer av tjusningar.  

Bianca:
Att Wikipedia spelar en viss roll i blandvärlden finns redan noterat. Här handlar det mer om hur framtiden influeras av information omkring oss och att ordalydelser kilas in vad som sägs och tänks. Oavsett vad vi tycker om saken.

John Garpike:
En annan faktor är influenser som böcker, filmer och annan typ av media. Ett ständigt flöde av information. Det drama som spelas upp inför våra ögon blandas. Ibland blir det väldigt konkret i Fjäder från en katt. Som med Alice i Underlandet. Här kan varenda kattliknelse segla iväg som en underförstådd spegling, om man vill. Även om just det inte har varit tanken. Däremot vet vi att Checkpoint Charlie har en fäbless för Alice och hennes värld. Att han säger något i stil med: ”Om du inte vet vart du är på väg kommer du att hamna någon annanstans.” Det här är på samma gång en hyllning som en referens.

Cosmo Florida Bellman:
Blandvärlden blandar. Vi alla är blandningar av intryck, och ibland måste vi stanna upp för att ära företeelser omkring oss. Böcker hör hit. Böcker hör verkligen hit. Vi är byggda av historier. Det finns böcker, författare och forskare som har varit inspirationskällor. De av er som väljer att joina processen Tsunamiprojektet (se community) kommer också få ta del av mer kopplat till just detta. Vad det handlar om, påminner nog om Ross tankeväckande ord.

Ross MacDonald:
”We writers, as we work our way deeper into our craft, learn to drop more and more personal clues. Like burglars who secretly wish to be caught, we leave our fingerprints on broken locks, our voiceprints in bugged rooms, our footprints in the wet concrete.” 

EXPLORE
THE WORLD OF PEOPLE

Group of people and communication network concept. Human resources. Teamwork of business. Partnership.

”Håll dig borta från människor som försöker förringa dina ambitioner. Små människor gör alltid det, men de verkligt stora får dig att känna att också du kan bli stor.” Mark Twain

Cosmo Florida Bellman:
Många av John Garpikes förtrogna får välförtjänt sitt erkännande genom bokens ambitiösa eftertexter. Det blir en saga i sig. Vår värld behöver tackord. Tack. Tack igen. Då. Nu. I framtiden.

Piper T:
Dobro, självklart har John sina favoriter. Författare, ni förstår. Personer. Typer som klickar och som får John att leva sig in, verkligen. Tillräckligt för att skapa sjum. De där typerna strösslar ord på ett sätt, som jag tror att han gillar. Det är bra. Dobro. John behöver de där orden och han vill hylla. Men han kan inte droppa namnen hursomhelst, jag har sagt stopp. Påskäggen finns där. Alla som medverkar i Tsunamiprojektet kommer få sitt, tids nog. Det finns sätt att ta del av Johns värld och mer. Världen är merzkij, och vi behöver Tsunamiprojektet.

John Garpike:
En film som påverkade mig mycket som barn var givetvis Den oändliga historien. Böcker som påverkade mig som ungdom var Sagan om ringen och en ”oväntad” storfavorit blev också Santiago av Mike Resnick. Fusionen av respektive universum svävade nog över mig som ung. Å ena sidan renderade det viljan att skapa ”Det stora äventyret” – en trilogi (i likhet med Tolkien) eller svit. Å andra sidan (liksom Resnick) kokade viljan att måla krutdoftande framtidsvärldar, gärna fulla av sköna karaktärer. Det är intressant hur ord binder oss samman, olika röster genom historiens väv. Från en person till en annan. Där det ena uppenbarligen ger det andra. 

Twiggy Conficker:
Intressant tugg. Håll utkik efter påskägg.

John Garpike:
Senare, på äldre dar, fanns det så mycket mer som blandades. Olika genrer. Jag ”avslöjar” gärna mina nuvarande litterära hägringar, men inte riktigt än. Ledtrådar finns ju redan planterade i debuten. Några spår här och var. Tre närmare bestämt, fenomenala berättare. Två av dem lysande kvinnliga stjärnor i vår samtid, den tredje gick ur tiden. Det kan räcka så. Tillsvidare. 

EXPLORE
THE OUTER WORLD

Digitally generated post apocalyptic scene depicting a desolate urban landscape with buildings in ruins at dusk/dawn.

The scene was rendered with photorealistic shaders and lighting in Autodesk® 3ds Max 2020 with V-Ray Next with some post-production added.

Vi formar våra byggnader, och sedan formar våra byggnader oss.”  Winston Churchill 

Cosmo Florida Bellman:
Det här med att prata katastrofer, miljökatastrofer, klimat, singularitet och kärnvapenkonflikter är att slå in öppna dörrar. Den moderna människan bombarderas med dessa budskap. Tänk om några av de här hoten kommer över oss snabbare än vad vi tror. Ja, what if? 

John Garpike: 
Att måla upp en dystopi är lätt. Men jag vill gärna tro att vår värld år 2121 kan beskrivas som hoppfull. Att våra sinnen är begränsade är dessutom ett faktum. Vad vi ser är inte vad det är, alltid. Mot bakgrund av detta kan man väl påstå att vi lever i en låtsasvärld. Det här intresserar mig. Och det som inte framkommer i Fjäder från en katt väntar i en stor hög med fjädrar framöver. Ni behöver inte tro mig, det gör ingenting, men jag tror mig vara något på spåren… vad gäller vår verklighet.

Professor Sommers: 
Hörs jag? Jaha, bra. Jo, nog är det så att jorden lär vara obeboelig någon gång inom de närmaste 1000 åren. För alla som avser att leva länge kan det vara bra att veta. Eller om man har avkomma man värnar om. Eller om man vurmar för människan som art.

Twiggy Conficker:
Vurma för arten människan? Fattar grejen. Förutsägelser om arten och om världen finns, antar jag. Det här om att att allt som händer och sker är förutbestämt. Vet vi bara var vi ska leta så vet vi människans bäst-före-datum, vi vet ungefär när i filmen om homo sapiens The End dyker upp.

Professor Sommers:
Jag förstår. Låt oss ta med svarta hål i beräkningen. Då går vi från precisa förutsägelser – helt riktigt – men mot begränsningar och oförutsägbarhet. Inne i vårt svarta hål är det nämligen inte helt lätt att mäta partiklars positioner eller hastigheter. Det görs inte med lupp. Så det färdigskrivna manuset kan ha sina kryphål, inte sant?

 

EXPLORE
THE INNER WORLD

A conceptual image numerous multi-coloured squares, moving at high speed to form a human figure, who is sitting with one hand resting on chin in a thinking pose.

”Vad du säger till dig själv innan du tittar på någonting avgör vad du ser.” Albert Eistein

Cosmo Florida Bellman:
Tankarna vimlar i en enda röra, en blandning. Tankebruset går att påverka. Pröva att fånga en tanke eller två, skriv ned den och granska tanken objektivt. Ta dig på så vis ”ut ur ditt huvud” för att få en tydligare bild av vad som pågår omkring dig (och inom dig). Vi vet väldigt lite. Och många av oss försöker snabbt – alltför snabbt – få alla svaren om vad andra människor tycker och tänker eller om hur framtiden kommer te sig. Mer tänkande ”gissningar” leder till grubblerier men nödvändigtvis inte adekvata svar. Det är här fantasin kommer in. Använd dina tankar till att fantisera, drömma och måla upp bilder och scenarion som du skulle vilja dra dig emot. Det blir intressant att ställa sig frågan om vad som är sant och vad som är fantasier inne i skallen. Fjäder från en katt tar upp ämnet, på sitt sätt.  

John Garpike:
Kort och gott handlar det om ett genuint intresse. Jag älskar att suga i mig nytt och spännande om vår inre värld. Min förhoppning är att också kunna vidareförmedla denna entusiasm genom mitt skrivande. Med Fjäder från en katt vill jag hylla vår fantasi. När den används i ett gott syfte är vi människor fantastiska. 

Flying Oak:
”Allt vi upplever finns i våra huvuden, och vårt universum tar sin början inom oss. Vår framtid handlar om tankemönster, så finn riktning med vad du tänker. Tankar skapar världen. Du är tänkaren, du är inte tankarna, och Tsunami är det enda verkliga. Hon dansar med den hon älskar. Det är du som är fantasin. Skapelsens trolleri.”

TIMELINE
IN CORRECT DISORDER

JOHN GARPIKE
AND THE PROJECT

Clock gears in motion
 
”Men hans öde hade aldrig länkats linjärt genom ödets härva. Han var sitt forna jags nedslag i tidens ström, oberoende av när och aldrig kronologiskt. Så att händelsernas betydelse formade honom mer än vad tidens tröskande förmådde.”

Cosmo Florida Bellman:
Vi består av händelser. Och om du öppnar Pandoras ask (nedan) … så väntar en händelse-scroll bortom ”normala mängder” scroll. Så värm gärna upp ditt scrollfinger. Ta ett djupt andetag. På med ett leende. Här ruvar ännu ett exempel på livets och världens alla flipperkulor, och deras plingande genom det vi kallar rummet och tiden. Jag vill minnas att jag nedtecknade det här för länge sen. Håll till godo med den engelska jag på den tiden mäktade med, jag var ny i landet. En nybyggare.