Sofia 33 år, Beteendevetare

Vad var det bästa med boken?

Det bästa var nog att man var tvungen att fortsätta läsa, för att få reda på vad som händer. När boken var färdigläst var jag tvungen att läsa om den för att få reda på varför. Den är djup, invecklad men samtidigt fantastisk.

Hur var läsupplevelsen för dig?

I början var det svårt att komma in i boken. Man fick koncentrera sig för att få fatt om hur saker förhåller sig. Samtidigt är det det som fascinerar, att det är en helt annan framtid och värld som utspelas. Desto mer jag läste och förstod, desto bättre blev den.

Vilken typ av skönlitteratur brukar du läsa?

Romaner nästan enbart.

Har du något favoritställe eller citat, något du fastnade särskilt för i boken?

Jag fastnade för när Marisha och hennes vänner slangade energi, att de gav varandra glädje och relation. Att man måste själv öppna munnen för att glädja någon annan, att det inte är så svårt.

Vilken eller vilka karaktärer fastnade hos dig under läsningen?

Breakfast är en spännande karaktär. Marisha är svårare att få grepp om, men hon är intressant.

Vad beror det på?

Jag tror att jag har svårt att se Marisha så ung som hon beskrivs i boken.

Tycker du att boken har ett budskap?

Ja absolut. Vart världen är på väg. Vad vi själva har får del i den, och att vi alla har ett personligt ansvar i allting vi åstadkommer. Att saker eller prylar inte alltid behöver vara det vi har lärt oss. Det finns fler dimensioner och djup, om vi vågar fantisera och tänka fritt.

Vad tycker du om språket i boken?

Boken är djup och har ett mer akademiskt språk än en vanlig roman eller deckare. Man får vara skärpt när man läser boken.

Vem skulle du rekommendera boken till?

Jag har rekommenderat den till alla jag känner. Att man ska våga gå utanför sin comfortzone, inte bara läsa den genre som man brukar. Något som Johan också förespråkar i slutet.